ÄR TROLLING ROLIGT?

Kanske en dum fråga, men det kan iallafall vara på sin plats att berätta lite om det...

- Flytande redskaphandel
- Passivt fiske
- Idioter som åker ut i det här vädret
- Ni håller ju inte ens i spöt när det hugger

De som hållit på ett tag med trolling har säkert hört det mesta, speciellt att man är galen eller idiot som bara längtar att få komma ut i snålblåst, vågor, kyla, snö eller regn - vad är det som gör att vi kan längta ut till något sånt?

Svaret är inte givet, men till största delen handlar det om att man blir biten (som med alla fritidsaktiviteter). Biten av utmaningen, spänningen, gemenskapen, rulltjuten vid napp, stoltheten när fisken ligger på durken, osv.
Och det där att bli biten av något är nåt alldeles speciellt, kan bara ta ett exempel från mig själv: Vårt team har lyckats med att bl a tappa ett spö (vid napp, återficks ej), tappat en djuprigg (återficks ej), vid ett par tillfällen lyckats trassla ihop det mesta av lina vi skickat ut i sjön. Vi har varit väldigt nära att tappa en motor och båten har vid ett tillfälle tagit in rejält med vatten. Tillfällena när det svartnat för ögonen är därför ganska många, och man har bara önskat att komma hem. Men när man väl är på väg hem igen, ja, då längtar man redan till nästa tur!

UTMANINGEN
Att fiska lax, öring och röding på öppet vatten är inte lätt!
Vore det lätt skulle nog många av oss sluta, det är utmaningen man vill åt på något sätt. Det gäller att hitta fisken, det gäller att styra båten rätt och att ha rätt hastighet, dessutom spelar val av beten roll.
Det gäller alltså att leta efter ledtrådar som hur bottenstrukturen ser ut, vad ekolodet visar och om man kan se någon aktivitet ovan ytan som vittnar om fisk, ex måsdyk, dessutom skall man gissa vad laxen eller öringen behagar att äta, alltså välja rätt drag.

SPÄNNINGEN
Har man valt rätt fiskeplats, rätt beten, rätt fart etc?
Spänningen finns där hela tiden man har beten i sjön och den är härlig!

GEMENSKAPEN
Det är extremt roligt att prata trolling med andra, man pratar fångster, platser, beten, fart, ny utrustning, blunders etc. Fiskar man flera i samma båt känner alla spänningen och detta ökar gemenskapen, dessutom har man nästan alltid roligt under trollingpass, det bara är så!

RULLTJUTET
Det alla längtar efter!
Precis när en rulle börjar skrika befinner sig själen i en annan dimension, det går helt enkelt inte att beskriva.
Är det på djupriggen eller ytan, gädda eller blankt och vems tur är det att dra?
Allt man för fem sekunder sen tänkte på är som bortblåst, nu är det bara han eller hon som håller i spöt ihop med fiskekamraterna som fajtas med någonting i andra änden. Det är vid detta tillfälle som himmel och helvete liksom kryper väldigt nära varandra - nu är det allvar!
Baserat på ovanstående är fejkade rulltjut av någon i teamet inte att föredra.

STOLTHETEN
Är det blankt (lax eller öring) med godkänd storlek och den ligger där i håvgarnet på durken, infinner sig en viss stolthet - man har helt enkelt lyckats, man har vunnit matchen. Stoltheten och njutningen har dock ett pris, det kommer man aldrig ifrån (även om det är en känslig fråga) - man har lyckats lura en fisk som troligtvis trodde det var mat, när den blev varse om detta stred den med alla sina krafter och stressades till max, så är det!
Nu är det ju så att fisk är god mat, och planerar du eller någon annan att äta den - avliva den snabbt. Skall du sätta tillbaka fisken, gör det så snabbt som möjligt och försök minimera skadorna på fisken. Är den väldigt stressad (laxen eller öring skiftar svagt i grön färg) håll den i stjärtfenan och släpa den i vattnet efter båten ett tag, allt för att dra in syre till gälarna.

Om man till slut skall kommentera de inledande fraserna så kan man säga att sportfiskemetoden trolling oftast inte är någon billig sport. Det är oftast väldigt mycket utrustning inblandad (även om man kanske inte behöver allt för att fånga fisk), så flytande redskapshandel kanske till viss del stämmer.
Gällande passivt fiske, där man hört att "Ni slänger ju ut grejorna och åker runt och väntar" så stämmer detta inte riktigt. Trolling är i hög grad en aktiv sportfiskemetod, med mycket smidande av planer, mycket vevande av rullar och riggar, men visst skall man unna sig en kopp kaffe och smörgås, njuta av mat, dryck och natur. Men snart är man igång igen.
Att man sedan inte håller i spöt när det hugger (även om det händer), spelar faktiskt inte så stor roll, ett böjt utlöst spö med fullt rulltjut när det står där i spöhållaren är som tidigare beskrivet, nära NIRVANA...

Intresserad av trolling?


 


VAD ÄR TROLLING

Trolling är en sportfiskemetod. Släpfiske är kanske det egentliga svenska namnet, då ordet trolling härstammar från USA.
Med släpfiske menas att man släpar beten efter båt med hjälp av spön.
Man använder sig oftast av motorer för att trolla, men ro drag är också en form av trolling eller släpfiske om man så vill.

I svenska insjöar är oftast reglerna att man inte får ha mer är tio beten när man trollar och i Vänern gäller även dessa regler:

- Man får inte trolla närmare än 300 från land (endast trolling på allmänt vatten är tillåtet).
- Minimimåttet för lax eller öring är 60cm, under denna längd skall fisken återutsättas.
- Man får max ta med sig 3st godkända lax eller öringar hem per dygn och person.
- Lax eller öring med sk fettfena skall omedelbart återutsättas. Laxfiskar med fettfena i vänern är vildfiskar, alltså inte utsatta och dessa skall bevaras.

Trollingfiske i vänern och vättern är inte belagt med avgift, fisket är alltså gratis. Det vanligaste betet är wobbler, men fiske med naturbeten förekommer också ex siklöja.

Vanligast bland oss trollingfiskare är att man trollar med tio beten och spön, oftast på ganska öppet vatten med lite större djup. För att kunna presentera betena för fisken på ett bra sätt används oftast två fiskesätt

- ytfiske med plannerboard och djupriggsfiske.
Plannerboardfiske sker i ytan genom att man skickar ut "pulkor" på vardera sidan om båten. Dessa pulkor är oftast förtöjda via en kraftigare lina med en plannerboardmast i fören på båten. Oftast spänner pulkorna ut mellan 30 och 50m på vardera sidan om båten. På plannerboardlinan placerar man sedan sk utlösare. Dessa utlösare glider lätt på plannerboardlinan, och det är med dessa utlösare man fäster fiskelinan till betet på. På detta sätt kan man själv justera vilket avstånd från båten betet i ytan skall fiska på. Om en fisk sedan hugger på betet fungerar utlösaren som ungefär som en klädnypa och fiskelinan löses ut från utlösaren och blir fri - bara fiskespöt med ägaren och betet med fisken är nu tillsammans.
Vanligast är att man fiskar med tre spön per plannerboard, alltså totalt sex st ytspön.

Djupriggsfiske handlar om att sprida betena vertikalt på djupet istället för plannerboardfisket som sker horisontellt på ytan.
För att kunna göra detta använder man sig av en eller två djupriggar. Dessa är oftast fastsatta i båten akterut, och består av en tyngd (blylod) och en stålvajer. Denna tyngd kan sedan vevas upp och ned i vattnet genom själva djupriggen. För att kunna fiska med olika djup används även här utlösare, men dessa är specifika för djupriggen och fästes på vajern på önskat djup. Sedan följer betet och fiskelinan med till det djup man önskar. Hugger sedan fisken fungerar även djupriggsutlösaren som en klädnypa, och betet löser ut från djupriggen. Det är ganska vanligt att man använder sig av två djupriggar per båt och sedan två beten per djuprigg - totalt fyra beten på djupriggen och tre + tre på plannerboarden - totalt 10 beten! När man fiskar efter laxfiskar är farten ganska viktig och man måste anpassa farten till vilka beten man använder då dessa är konstruerade för olika farter. I vänern är trollingfarten oftast någonstans mellan 2 och 3 knop, men detta är individuellt.

Som sagt använder man sig oftast av wobbler och även skeddrag när man trollar. Spön och rullar man använder är oftast avsedda för just trolling. Spöna har extra många spöringar eller är av sk inlinetyp där fiskelinan löper inuti spöets klinga, rullarna är oftast kraftiga multiplikatorrullar som klarar mycket lina på spolen. En stor håv är att föredra.
Vidare används ofta ekolod och GPS/Kartplotter som hjälpmedel till ett bättre fiske samt som säkerhet.

Detta var en mycket kort presentation av världen roligaste sportfiske, vill du veta mer? Kika då in på REGALMARIN.SE,

Text från SÄFFLE TROLLINGKLUBB