Trollingfiske i Hornavan

Hornavan Sveriges djupaste insjö, med ett djup på 225m och 230-280km². Hornavan är som gjord för trollingfiske med sina vidder, djupkanter, grynnor, holmar, uddar och vikar.

Men Hornavan är mest känd för sin storväxta röding som är ett av Sveriges sista naturliga bestånd av "Salvelinus umbla". Hornavanrödingen tillsammans med (den storväxta) Bergnäsöringen är några av anledningarna till att Hornavan har blivit ett så populärt trollingvatten.

I slutet av 80-talet och början på 90-talet så gjordes det försök med utsättning av Saima lax från Finland. Saima laxen kan växa sig mycket stor i Hornavan. Några exempel på detta är bland annat en nät fångad Lax, som vägde 17,5kg. Utöver det är en spöfångad Saima lax på 12kg som innehar ett IGFA världsrekord. Tyvärr så upphörde utsättningarna av Saima laxen, vilket innebär att laxen är en sällsynt fångst nuförtiden. 

Huvud födan  för rödingen och öringen är den små växta blå sik, även kallad "sellak". Det är vanligt att se stora stim med sellak på ekolodet med större fisk jagandes runt i kring.

Oavsett i vilken del av sjön man väljer att fiska i, är det inte långt från bra båtramper. Det finns tre bra betong ramper och en asfalts ramp utspridda på bra ställen runt sjön. Vid sjösättning i centrala Arjeplog och Skeppsviken, så ser dom flesta det bara som en transportsträcka till fisket ovanför odlingsgränsen, men även där fångas det stor röding och öring, men det är nästan lika stor risk att det är en gädda på kroken.

 

Från rampen i Rebakudden är det nära till bra fiske platser som grundflaket utanför Strömnäs och fisket runt Vitholmarna. 1,5mil Nordväst om Rebakudden ligger klassiska fiskeplatser som Rödingudden och Älgholmen med sina stora djup och intressanta djupkanter.

 

Den sista betongrampen ligger i Jäkkvik 62km från Arjeplog efter väg 95. I Jäkkvik finns det bra boende på Kyrkans fjällgård. Tidvis kan fisket vara bra i och utanför viken i Jäkkvik. Andra bra platser är utan för Bredviken och inne i  viken mot Kappelstömen.

Den sista rampen finns på norra sidan vid Rebnis kraftstation ca 80km grusväg från Arjeplog. Rampen är brant och av oljegrus så vid lågt vatten stånd i Hornavan så är det inte något bra alternativ för sjösättning. Utanför Rebnisviken och mellan Svartberg är det 225m djupt men det är ett bra ställe att fiska på. Då det brukar vara bra med selleks stim och jagande fisk så det gäller att vara uppmärksam på ekolodet och om man ser vakande fisk på ytan

Det finns sjökort över Hornavan att köpa på Turistbyrån eller hos GK´s fiske i Arjeplog  Gk´s fiske har även ett mycket stort utbud av trolling utrustning och dom rätta betena

Några beten som har fiskat bra för oss genom åren

©CharTrollingTeam.com